Rehvide tasakaalustamine

Rehvide valikut tehes alustate arvatavasti valikut parimate tootjate seast. Selles pole midagi imelikku. Kvaliteetsete rehvide valimine on tähtis, sest rehvidest sõltub juhtide ja reisijate ohutus. Rehvidest sõltub ka juhitavus ja pidurdamine. Siiski vajavad head rehvid ka head hooldust, sh vahetust sõltuvalt hooajast. See tähendab ka talverehvide kasutamist piirkondades, kus on palju lund ning universaalrehve soojade talvede korral.

Rehvide tasakaalustamise põhjused

Kõik rehvid vajavad regulaarset hooldust, mis tähendab, et neid tuleb aeg-ajalt tasakaalustada. Mõned juhid arvavad, et rehvide tasakaalustamine ei ole eriti oluline. Nad kontrollivad õlitaset, mootorit ja muid olulisi asju, jättes rehvid täiesti tähelepanuta. Autosid, kus seda ei tehta on kerge märgata. Selliste autode esirattad on tihti sinna kogunenud piduritolmust mustad. Põhjus on lihtne – esipidurid on suuremad kui tagumised. Seetõttu tehakse 80% pidurdamisest esipiduritega.

Paljud tegurid, kaasa arvatud mootori asukoht, jõuülekanne ja isegi tee seisukord, aitavad oluliselt kaasa rehvide ebaühtlasele kulumisele. Enamik autosid, mida täna teedel näete, on esi- või nelikveoga. See tähendab, et kasutusel on ainult esivedu. Esiveoga autode rehvid on tavaliselt suurema koormuse all, mis viib ka suurema rehvikulumiseni. Miks? Autode esiotsas on rohkem raskust kuna seal asuvad käigukast ja mootor. Kui juht kasutab pidureid, avaldab raskusjõud mõju auto esiosale. Rehvide ebatasast kulumist mõjutab ka toide, pidurdamine ja juhtimine. See põhjustab esiratastele lisakoormust, mis mõjutab samamoodi rehvide kulumist.

Üllatuslikult võib rehvide kulumist mõjutada ka asukoht. Näiteks Ameerika Ühendriikides sõidavad inimesed paremal teepoolel. Rohkemate parempöörete tegemise tulemuseks on vasaku rehvi suurem kulumine.

Rehvide ühtlane kulumine oluliselt parem. Nii reageerivad kõik rehvid võrdselt ja autot saab paremini juhtida. Kui kõik rehvid kuluvad võrdselt, saab neid koos vahetada ning neid ei pea vahetama kahekaupa. Kõigi nelja rehvi korraga vahetamine aitab säilitada algupärast juhitavust.

Rehvide kulumist mõjutavad nii sõitmine, mootori paigutus ja teeolud. Need tegurid määravad kindlaks ka rehvide roteerimise mustri, mis paneb rehvide roteerimise tavapäraste protseduuride nimekirja.

Kui tihti peaksin rehve tasakaalustama?

See teave on teie auto käsiraamatus. Enamik autojuhte tasakaalustavad oma rehve iga 10 000 - 12 000 kilomeetri järelt, kuid hea oleks teada ka tootja soovitusi. Mehaanikute soovitus on rehve tasakaalustada iga kord, kui õli vahetate. Õlivahetusel on sarnane läbisõiduintervall, mis võimaldab kaks ülesannet ühte sobitada. See aitab säästa aega.

laius: Kõrgus: läbimõõt:
Kiirusindeks:

Enamike rehvide tasakaalustamine

Defineerime esmalt, mida rehvide tasakaalustamine tähendab. Rehvide tasakaalustamine tähendab rehvi ühelt rattalt teisele paigaldamine, et tagada ühtlane kulumine. Rehvide ja Velgede Ühendus on defineerinud kolm peamist tasakaalustamise varianti, mis sobivad enamikele autodele.

  • Rehvide tasakaalustamine tehakse ristvahetuse meetodil või siis ka lihtsalt edasi-tagasi vahetuse meetodil.
  • Rehvid tasakaalustatakse viisil, kus need viiakse diagonaalis tahapoole (esimene vasak rehv taha paremale) või siis tagant ettepoole. See viis sobib ka nelikveoga autodele.
  • Kuid tänapäevaste rehvide ja rataste jõudlus on muutunud ja tekkinud on veel kaks mudelit.
  • Esimest mustrit nimetatakse „eest tahapoole“. See muster sobib sama suurusega ja suunaga rehvide jaoks.
  • Teine muster on „küljelt-küljele“ ja seda saab kasutada esitelje eri suurusega ühesuunaliste rehvide ja rataste puhul.

Võib juhtuda, et ükski soovitatavatest rehvide tasakaalustamise mustritest ei suuda ebaühtlast kulumist vältida. Sel juhul on vaja eemaldada ja tasakaalustada kõik rehvid. Rehvide eemaldamist, tagasi panemist ja uuesti tasakaalustamist on tarvis teha autode puhul, millel on erinevate suurustega ühesuunalised rehvid ja veljed ning ka olukorras, kus esi- ja tagarehvid on erinevad.

Mõned mehaanikud väidavad, et olemas on ka tasakaalustamismudel, kus on kasutusel viis rehvi. Paljudel autodel on ka varurehv/ratas, mida tasakaalustamismustrisse ei kaasata. Kui aga varurehv on sama kui all olevad rehvid, siis peaks selle kindlasti kaasama. Rehvide tasakaalustamiseks on kõige parem järgida tootja soovitusi. Kui aga selliseid soovitusi pole, siis järgige järgnevat:

  • Kui tegu on autoga, millel on täissuuruses varuratas ja esivedu, siis roteerige rehve ristmustriga.
  • Tagaveo või nelikveoga autode puhul, millel on sobiv varuratas, kasutage „eest-tahapoole“ mustrit.

Talverehvide tasakaalustamine

Kuigi talverehvid on valmistatud parema kvaliteediga kummist, vajavad hooldust ja roteerimist ka need. Naastudega talverehvid on külmades ja lumistes oludes väga heaks abimeheks, sest need aitavad libedal teel kontrolli säilitada. Talverehvide eluea pikendamiseks valige õige tasakaalustamismuster. Naastrehvidest parima võtmiseks tuleb neid regulaarselt tasakaalustada. Naastrehvide tasakaalustamine aitab tagada kõigi nelja rehvi võrdset kulumist, olenemata lisastressist ja tõsistest ilmaoludest.

Professionaalne mehaanikuabi

Rehvide tasakaalustamist peaks tegema spetsialist, kes oma tööd hästi tunneb. Seetõttu on tasakaalustamiseks tarvis leida hea mehaanik, kes õige tasakaalustamismustri ära tunneb. Kui kasutate ainult ühe mehaaniku teenuseid, tunneb ta teie autot kindlasti juba hästi. See võib omakorda oluliselt lihtsustada ka tasakaalustamismustri valimist. Valige sertifitseeritud ja pikaajalise kogemusega mehaanik.

Rehvide tasakaalustamist tuleb teostada regulaarse hooldusprotseduurina. Väsinud rehvid suurendavad tõenäoliselt ka rattakahjustusi. Pidage meeles, et auto hooldamine pikendab selle eluiga.

Telli meie uudiskiri

Vastus: {{replyComment.author}}
Kõikide väljade täitmine on kohustuslik
Kommentaar edastati edukalt

Tagasi algusesse