18 huvitavat fakti rehvide kohta

Kui palju te teate rehvitootmisest? Ilmselt arvate, et rehvid on lihtsad autoosad, mida peab regulaarselt vahetama. See on tõsi, kuid rehvitootmisest on ka huvitavaid fakte, mida enamik inimesi ei tea. See artikkel tõstab esile mõned kõige huvitavamad faktid autorehvidest.

laius: Kõrgus: läbimõõt:
Kiirusindeks:

Kas teadsid, et...?

  • Varased autod kasutasid „suurtüki rattaid“. Selliste rataste rehvid olid sõna otseses mõttes poltidega ratta külge kinni löödud. Võite ette kujutada, kui raske oleks selliseid rehve vahetada, kui tootjad tänapäeval midagi taolist toodaksid.
  • Kaasaegsed rehvid on musta värvi ja juhid saavad velgedega „mängida“, valides kas kuldsed või hõbedased veljed. Esimesed rehvid, mis toodeti, olid valged. Tootjad lisasid kummile tsinkoksiidi, et seda tugevamaks ja paremaks teha, aga sellel oli kummaline toime. See muutis rehvid säravvalgeks.
  • 21. sajandi teisel dekaadil kohustasid tootjad oma insenere ja disainereid leidma viisi, kuidas rehvide kasutusaega pikendada ja suurendada nende vastupidavust. Teadlased leidsid selle – nad lisasid tahma, mis oli petrooleumitööstuse kõrvalsaadus, kuid muutus päästvaks vahendiks. See suurendas küll vastupidavust, kuid muutis rehvid mustaks.
  • Kas teate, kes esimesena tahmaäriga tegelema hakkas? Binney & Smith, kes on kuulus Crayola kriitide tootja, müüs tahma rehvitootjale Goodrich. Ülejäänut, kuidas valged rehvid valgeks said, te juba teate.
  • Ilmselt olete kuulnud ettevõttest Vogue Tire and Rubber, mis on rehve tootnud üle saja aasta. Kuulus Vogue tippklassi luksusrehv on rehvitootja Vogue Tire and Rubber toode. On huvitav teada, et algselt leiutati valge randiga rehv kogemata. Tahma lisati tsinkoksiidi segule vaid rehvimustri osas, mille tulemusena leiutati 1914. aastal valge randiga rehv.
  • Algselt olid valged randid rehvi mõlemal küljel. Tol ajal olid autod avatud porilaudadega. Nii said inimesed tänaval auto möödumisel näha rehvide mõlemat külge.
  • Valgete kirjadega rehvid on toodetud sama disainiga, või pigem samal moel, mis valge randiga rehvidki. Lisasammuna kaetakse külg musta seguga ning lihvitakse kumm tähtedelt maha, et valge välja paistaks.
  • Ettevõttele Goodyear, mis on maailmaturul väga tuntud rehvitootja, meeldib uusi lahendusi otsida. Niisiis katsetasid nad 1961. aastal valgustatud rehve. Tol ajal polnud see veel trend ja keegi ei osanud ennustada, et see populaarseks muutub. Rehvid olid valgustatud seestpoolt hõõglampidega, millel oli kena pehme kuma. Nagu mõistate, pole need rehvid sellest ajast saati turult kadunud.
  • Osadele juhtidele meeldivad mobiilrehvid, sest need võimaldavad sõitu jätkata ka õhuta, et lähima mehaaniku juurde jõuda. Nendel rehvidel on küll mõned puudused, sest neil on paksemad küljed, kuid vaatamata sellele, paigaldab BMW neid rehve kõikidele autodele.
  • Igal aastal visatakse ära umbes 300 miljonit rehvi. Rehvide taaskasutamiseks on mitmeid viise. Mõned taaskasutusettevõtted sulatavad kummi ja kasutavad seda asfaldi tegemiseks, teised purustavad need või valmistavad neist uusi rehve. Kui teil on üle vanu rehve, saate need värvida kirevate värvitoonidega ning kasutada aiakaunistustena.
  • Kaasaegseid autosid ei müüda varurehvidega. Autotootjad tahavad vabaneda lisakaalust ja müüvad autosid kummiparanduskomplekti ja suruõhupurgiga.
  • Mini Cooper meeldib kõigile, sest see on kena ja stiilne. Seda klassikalist autot müüakse 165-millimeetrise laiusega rehvidega. Uut mudelit Clubman müüakse 225-millimeetriste rehvidega, mis on paigaldatud ümber 18-tollise ratta.
  • Sellele, miks kiirusindeks on esitatud miilides, on põhjus, mida kohe selgitame. Traditsiooniliselt on kiirusindeks esitatud kilomeetrites. Kui need miilidesse ümber arvestada, muutuvad need ebavõrdseteks, näiteks kiirusindeks Q: 99 mph.
  • Kosmosesüstikutel on samuti rattad ja rehvid. Tavaliselt on need sama suured kui 18-rattalistel sõidukitel, aga neil on väga erinevad omadused. Seega suudab kosmosesüstiku ratas kanda kuni 140 000-naelast raskust kiirusega 260 mph.
  • Rehvitootjale Michelin meeldib samuti katsetada ja oma tooteid täiendada. Ettevõte arendab välja „ tweel i“, mis on üheosaline õhuvaba rehv ja ratas.
  • Nimekiri tuntud ja mainekatest rehvitootjatest on väga pikk ja hõlmab ettevõtteid nagu Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli jne. Rehvitootjaid on üle kogu maailma, aga ükski eespool nimetatutest ei tooda nii palju rehve, kui ettevõte Taanis, Hans Christian Anderseni kodumaal. Ilmselt olete üllatunud, et see on Lego. Jah, sama ettevõte, mis toodab lastele Lego klotse. Ettevõte asutati 1932. aastal ja alustas rehvide tootmist kolmkümmend aastat hiljem oma ehitusklotside komplektide jaoks. 2011. aastal toodeti 318 miljonit rehvi. Suudate seda uskuda?
  • Rehvidel on kaks kiirusindeksit, mille tähised on Z ja Y. Algselt loodi Z indeks ja selle kiirusindeks oli umbes 240 km/h. Hiljem pidid tootjad uuenenud tehnoloogia tõttu looma suurema jõudlusega rehvidele lisaindeksi. Nii loodigi Y indeks.
  • Maailma suurim rehv asub USAs Michiganis Allen Parkis. See kaalub umbes 12 tonni ja selle ümbermõõt on 243 m. Esmalt tutvustati seda avalikkusele vaaterattana 1965. aasta maailmanäitusel, kuid hiljem koliti see Allen Parki. See on vaatamist väärt, nii et kui olete kunagi Michiganis, siis ärge võimalust maha magage.
  • Nüüd teate rehvides ja nende tootmisest palju rohkem. Need naljakad faktid on kindlasti muutnud teie nägemust rehvidest.

 

Telli meie uudiskiri

Vastus: {{replyComment.author}}
Kõikide väljade täitmine on kohustuslik
Kommentaar edastati edukalt

Tagasi algusesse